Belleğimiz (Hafıza)

Geçmiş yaşantıların, kazanılan bilgi ve becerilerin saklanmasını ve gerektiğinde yeniden canlandırılmasını sağlayan bilişsel sürece bellek ya da hafıza diyoruz. Elde edilen bilgilerin bir kısmı uzun süre bellekte saklanırken bir kısmı kısa zaman dilimizde unutulur. Belleğin farklı özelliklerinden kaynaklanan bu durum 3 hiyerarşide incelenir.

✅ Duyusal bellek
Çevreden gelen uyaranların çok kısa süreli olarak bellekte tutulduğu sürecin adıdır. Çevreden gelen kuş sesleri, araç sesleri, insan sesleri vb.

✅ Kısa süreli bellek
Dikkat ve algının yardımıyla, duyusal bellekteki bazı bilgiler ‘kısa süreli belleğe’ aktarılır. Bu bellekte bilgiler işlenen bilgiler klısa süreli bellekte ortalama 2 sn ile 20 dakika arası tutulur.

✅ Uzun süreli bellek
Kısa süreli belleğe aktarılan bilgiler, proteinlerin oluşup hücrelerdeki yerlerini almalarıyla ‘kalıcı’ hale gelirler. Bu bellekte bilgiler kullanıldıktan sonra saklanır. Kısa süreli bellek derin olmayan bir havuza, uzun süreli bellek ise okyanusa benzetilebilir. Uzun süreli belleğin alt açılımları da başka bir gönderimizin konusu olsun.

REM PSİKOLOJİ OLARAK…

Derin çözümlemelere gereksinim duyan çaresizlik duygusunun ancak kendinizi ve çevrenizi daha iyi tanımak ve içsel kaynaklarınızı keşfedip etkin biçimde kullanmakla giderilebileceğini çok iyi biliyoruz.

Psikoterapi hizmetinin bir öğrenme süreci olduğunun bilinciyle insan kişiliğine dair sistematik bilgilere dayanan psikolojik metotlar kullanıyoruz.

Alan deneyimi olan dinamik bir ekiple kurduğumuz REM Psikoloji Atölyesi’nde; Yetişkin, Çocuk ve Ergen Danışmanlığı, Çift ve Aile Terapisi alanlarında faaliyet gösteriyoruz.

“Kendisiyle ve geçmişiyle yüzleşebilmiş, içsel dinamiklerini dengeli bir yapıya kavuşturmuş, kendini onaylayan mutlu bireyler” sloganıyla hizmet vermeyi sürdüreceğiz.